Wat is kokosolie?
Kokosolie (ook wel kokosboter of kokosvet genoemd) wordt verkregen door de olie uit het gedroogde witte vruchtvlees van de kokosnoot te persen. Om de olie uit het vruchtvlees te kunnen halen, wordt het vruchtvlees wat verhit totdat de olie eruit loopt. Met biologische kokosolie worden er geen chemicaliën gebruikt om het extractie proces te versnellen. Heel belangrijk dus dat je een goed merk kiest. Echte topproducten zijn Royal Green, The White Pearl en Aman Prana, maar daar hangt ook een stevig prijskaartje aan. Mijn vrouw en ik gebruiken al jaren de biologische kokosolie van de ALDI. Heel redelijk in prijs en het bevalt ons goed. Er zijn nogal wat verschillende meningen of kokosolie nu wel of niet gezond is. Daar gaat deze blog over.
Kokosolie en verzadigd vet
In de jaren 60 van de vorige eeuw kwam de (beruchte) Keys studie uit. Dr. Ancel Keys deed onderzoek in 22 landen, maar vond dat slechts 7 landen hem de juiste informatie verstrekte. Zijn conclusie was dat het eten van vet de oorzaak was van hart- en vaatziekten. De voedselindustrie haakte daarop in en propageerde dat verzadigde vetten slecht zouden zijn voor je gezondheid. Daardoor konden zij voedsel produceren waarbij zij veel van de goedkope (ongezonde) transvetten konden gebruiken. Gelukkig is er tegenwoordig bewijs dat eerdere studies niet klopten en dat verzadigd vet ook een belangrijke rol speelt bij een goede gezondheid. Kokosolie bezit veel verzadigd vet en toch is kokosolie gezond.
Verzadigd vet en cholesterol
Je vraagt je misschien af hoe dr. Keys en een hele rij aan wetenschappers na hem tot de conclusie kwamen dat verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten verhoogt? Nadat zij naar de bevolking van een klein aantal landen hadden gekeken kwamen zij tot 2 conclusies. De eerste conclusie was dat verzadigde vetten het cholesterol verhogen en de aanname (ook wel hypothese genoemd) die zij daarbij deden was dat cholesterol de kans op hart- en vaatziektes zou verhogen. Maar die aanname was totaal onjuist. Toch werd zo’n 40 jaar geleden door alle officiële instanties als waarheid aangenomen dat verzadigd vet een belangrijke oorzaak was van hart- en vaatziekten. Inmiddels zijn er diverse boeken geschreven over cholesterol. Eén daarvan heet ‘De cholesterol leugen’. In mijn magazine ‘Super Gezond’ heb ik er diverse artikelen aan gewijd, ook over dit boek. Daarom zal ik daar hier niet verder op ingaan. Maar je kunt gerust aannemen dat verzadigd vet niet ongezond is en dat cholesterol geen enkele rol speelt bij hart- en vaatziekten. Je moet alleen zorgen dat je HDL altijd hoger is dan de LDL en daar kan ik goed advies in geven.
Waarom is kokosolie gezond?
Kokosolie is om de volgende redenen gezond:
1. Kokosolie bevat Laurinezuur dat schadelijke bacteriën, virussen en schimmels doodt en ontstekingsremmend werkt.
2.De vetzuren in kokosolie zijn goed tegen honger en helpen bij afvallen.
3. Kokosolie helpt bij het verbranden van buikvet.
4. De vetzuren in kokosolie zijn goed voor de hersenen.
Kokosokie helpt bij de vetverbranding
Het klinkt misschien gek, maar zoals het ketogeen dieet heeft laten zien kun je vet verbranden door juist veel vetrijk voedsel te eten. Kokosolie kan daar ook een (kleine) rol in spelen. Een studie heeft aangetoond dat een kleine hoeveelheid van zeg 15 tot 30 gram van de middellange keten vetzuren van kokosolie er voor zorgt dat je dagelijks 5% meer energie verbrand.
Kokosolie vermindert de honger
Wat opmerkelijk is: kokosolie vermindert de honger. Onderzoekers denken dat dit komt door de manier waarop de middellange keten vetzuren door het lichaam worden verwerkt. De kokosolie vetzuren worden namelijk rechtstreeks naar de lever getransporteerd waar ze worden omgezet in energie. Dit gebeurt in de vorm van ketonen. Ketonen verminderen het hongergevoel.
Kokosolie eneen ketogeen dieet
Een ketogeen dieet is een dieet waarbij je heel veel vetten en heel weinig koolhydraten eet. Normaal haalt je lichaam de meeste energie uit glucose (koolhydraten en suikers). Door koolhydraten weg te laten gaat je lichaam op een andere manier energie verkrijgen. Deze metabole manier heet ketose. De lever gaat dan vetzuren omzetten in ketonen die als energiebron worden gebruikt. Ook je hersenen blijven goed functioneren op ketonen. Omdat de middellange keten vetzuren direct door de lever worden opgenomen belasten ze het spijsverteringsstelsel niet.
Kokosolie als haarverzorging
Je kunt kokosolie ook gebruiken voor de verzorging van je haren. Kokosolie beschermt tegen haarschade. Dit komt door het laurinezuur in kokosolie die tot in de haarwortels kan binnendringen. Kokosolie schijnt ook goed te werken om haar te ontklitten.
Kokosolie helpt bij een droge huid
Kokosolie kan de vochtigheidsgraad van de huid aanzienlijk verbeteren als je dit op je huid smeert. Tegelijkertijd houdt kokosolie ongeveer 20% van ultraviolette zonnestralen tegen. Omdat ik erg tegen allerlei zonnebrandmiddelen ben, is biologische kokosolie wel een aanrader. Lees een eerder blog van mij daarover want je moet natuurlijk wel verstandig met de zon omgaan.
Kokosolie en acne
Het laurinezuur in kokosolie doodt de propionibacterium acnes bacterie (ook bekend als cutibacterium) welke op de huid leeft. Deze bacterie ‘voedt’ zich met talg waardoor de ontsteking erger wordt. Mocht je echter van nature een vette huid hebben dan is kokosolie geen goede optie omdat deze olie natuurlijk vet is.
Kokosolie als frituurvet
Voor frituren kun je het beste kokosolie gebruiken. Onderzoeken hebben aangetoond dat kokosolie, ook na lang gebruik op 180 graden hitte, niet oxideert. Dit in tegenstelling tot veel andere soorten plantaardige oliën. De verzadigde vetzuren in kokosolie zijn goed bestand tegen hitte.