Waar komt zout vandaan?
Al ons zout komt uit de zee of komt uit mijnen waar miljoenen jaren geleden zeeën waren. Alhoewel de wet geen onderscheid daarin maakt, is het misschien toch goed om dat wèl te doen. Dan spreken we over landzout en zeezout. Maar ook daarin zijn er behoorlijk wat verschillen. Het meeste zout (zo’n 93%) wordt voor industriële doeleinden gebruikt, vooral door de chemische industrie. Voor hen moet het zout uit 100% natriumchloride bestaan en vandaar dat dit zout geraffineerd wordt. Dit betekent dat alle gezonde mineralen en spoorelementen er uit verwijderd zijn.
Hoeveel zout mag je eigenlijk eten?
Het schijnt dat meer dan 85% van de Nederlanders veel te veel zout eet. Volgens het RIVM eet een Nederlander tussen de 7,5 en 10 gram zout per dag terwijl het advies is om maximaal 6 gram zout (2,5 gram natrium) per dag te eten. Sommige onderzoeken spreken zelfs over veel hogere innames. Maar hoe dan ook, ons lichaam heeft eigenlijk niet meer dan 1 tot 3 gram per dag nodig. Het grootste deel krijgen mensen binnen door producten te eten waar zout aan toegevoegd is. Meestal zijn dat kant- en klare producten zoals pizza’s, brood, instant soepen, snacks, enzovoorts. In één pizza zit meestal al 6 gram aan zout! Als je weet dat 6 gram zout op één theelepel past, is dat een soort waarschuwing om extra op je dagelijkse zoutinname te letten.
Het verschil tussen tafelzout en andere soorten zout
We worden vaak verteld dat er geen verschil bestaat tussen gewoon tafelzout en ander soorten zout. Dat verschil is er wel degelijk. Tafelzout is namelijk geraffineerd zout. Dat houdt in dat dit zout (uit een mijn of uit zee) gewassen, machinaal gedroogd, gebleekt en met chemische middelen is behandeld. Er blijven dan maar twee basis elementen over: natrium en chloor (natriumchloride). Dat men daar later nog wat aan toevoegt zoals bijvoorbeeld jodium kan niet verbloemen dat tafelzout het aflegt tegen natuurlijk gewonnen zout waar geen toevoegingen nodig zijn omdat de natuur daar al voor heeft gezorgd.
Himalaya zout
Het roze gekleurde Himalayazout komt uit een zoutmijn in Noord Pakistan. Het zout uit deze mijn is ongeveer 500 miljoen jaar oud. De mijn ligt ca. 300 km bij het Himalayagebergte vandaan. De naam van het zout heeft dus niets met de Himalaya bergen te maken die ‘pas’ 50 miljoen jaar oud zijn. Keukenzout bestaat voor 60% uit chloride en voor 40% uit natrium. Natrium is hetgeen waar we teveel van binnenkrijgen en dat is dus de boosdoener. Uit laboratorium analyses van Himalayazout blijkt dat het praktisch dezelfde hoeveelheid natrium bevat als keukenzout. Wel lieten de analyses zien dat Himalayazout een grotere hoeveelheid andere mineralen zoals magnesium, calcium, kalium, zink en ijzer bevat dan keukenzout. Maar in vergelijking met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van deze mineralen is het eigenlijk te verwaarlozen. Het schadelijke effect van een teveel aan natrium is veel belangrijker dan de voordelen van zo’n klein beetje mineralen.
Keltisch zeezout
Dit is het zout dat ik zou aanbevelen. Een belangrijk verschil tussen Himalayazout en Keltisch zeezout is dat Himalayazout een landzout is en Keltisch zout een zeezout. Keltisch zeezout is het product van zonlicht en water. Daarbij is Keltisch zeezout veel zachter van smaak dan Himalayazout. Dit komt omdat het gehalte aan natriumchloride in Keltisch zeezout ongeveer 88,5% is terwijl dit in Himalayazout 97% is. Ook bezit Keltisch zeezout veel meer mineralen en spoorelementen dan Himalayazout.
Hoe wordt keltisch zeezout gewonnen?
Keltisch zeezout wordt handmatig gewonnen volgens een traditionele, meer dan 2000 jaar oude Keltische methode, in de Guérande-streek in Bretagne, Frankrijk. Water uit de koude zeestroom van de Atlantische Oceaan wordt via een ingenieus kanalenstelsel naar ondiepe kleimoerassen geleid. De zure klei in deze moerassen neutraliseert het zeer basische zeewater. Bovendien vermengt het zeezout zich met de kleimineralen waardoor het een grijze kleur krijgt. Daarnaast wordt het zeewater via kanalen van het ene moeras naar het andere geleid, waarbij de moerassen fungeren als een soort natuurlijke zuiveringsmethode, doordat microben in de klei onzuiverheden in het zeewater neutraliseren. Het gehele proces duurt zo’n twee weken. Daarna wordt het zoute water in een bassin verzameld waar het verdampt door de zon, zodat alleen de zoutkristallen overblijven. De zoutwinner, de ‘paludier’, schept het zout dan handmatig op. Het zout wordt niet gewassen, niet gedroogd en niet geraffineerd, dus de mineralenbalans blijft volledig intact.
Keltisch zeezout direct van de bron
Het originele Keltisch zeezout kun je bestellen via www.keltischzeezout.com Je kunt daar 3 soorten Keltisch zeezout kopen. Het originele zout heeft een vochtigheid van ca. 6% en is daarom niet geschikt voor een zoutmolen. Zij verkopen echter ook droog Keltisch zeezout.
Een aantal voordelen van keltisch zeezout
- Het versterkt het immuunsysteem. De mineralen die in Keltisch zeezout bewaard blijven verbeteren het afweersysteem van het lichaam.
- Het helpt bij depressie. De twee ‘gelukshormonen’ die de hersenen afscheidt om stress te beheersen zijn melatonine en serotonine. Wanneer iemand depressief is, maken de hersenen niet genoeg van deze hormonen aan. Keltisch zeezout zorgt ervoor dat deze hormonen hun werking kunnen blijven doen.
- Het verbetert de bloedcirculatie. Keltische zeezout zorgt voor een betere bloedcirculatie in het lichaam. Een goede bloedcirculatie is belangrijk zodat het lichaam zijn functies kan blijven uitvoeren.
- Het helpt bij gewichtverlies. Keltisch zeezout is een verzurend voedingsmiddel. Het beschermt het lichaam niet alleen tegen een te hoge zuurgraad, maar het verbetert en versnelt ook de spijsvertering.
- Het vermindert astma-aanvallen. Keltisch zeezout is een krachtige ontstekingsremmer en kan daardoor helpen bij astma. Bij een astma aanval kan iemand wat zeezout op zijn tong doen in plaats van een inhalator te gebruiken.
- Het kan osteoporose voorkomen. Botten slaan een kwart van het zout op dat je naar binnen krijgt. Dit betekent dat de mineralen in het zeezout uitstekend zijn voor het onderhoud en herstel van botten.
- Het vermindert spasmen en kramp. Kalium is een van de mineralen die in Keltische zeezout zit. Kalium is een belangrijke voedingsstof voor spieren.
- Het brengt de bloedsuikerspiegel in balans. Omdat Keltisch zeezout helpt bij het regulieren van de bloedsuikerspiegel is het perfect voor mensen met diabetes. Zeezout werkt als een natuurlijke insuline
Wel eens van Sole gehoord?
Diverse ‘experts’ op het gebied van gezondheid raden aan om, vanwege de mineralen, dagelijks Sole te drinken. Sole wordt gemaakt door een oplossing te maken van twee derde water en een derde Keltisch zeezout. Alleen topsporters en mensen die enorm transpireren zouden Sole moeten gebruiken. Voor gewone mensen zoals jij en ik is het veel te riskant omdat je veel te veel zout binnen krijgt. Mijn advies: NIET doen.