Je lichaam heeft voeding nodig om te overleven. Maar eten is ook iets waar je van moet genieten en genieten is weer goed voor het lichaam. Ga juist wél een keer met een hongerige maag naar de biologische supermarkt en verbaas jezelf erover hoeveel lekkere dingen er te koop zijn! Hier een aantal tips om extra te kunnen genieten.
1. Geniet van de voorpret
Hoe meer je je best hebt gedaan op een maaltijd, hoe meer je geneigd bent er tijd en aandacht aan te besteden. De aandacht kan zitten in het zelf koken, maar ook in het sfeervol aankleden van de tafel, het mooi opdienen van een gerecht en zelfs al in het boodschappen doen.
2. Begin je maaltijd altijd bewust
Door een kort moment van stilte voordat je begint met eten, kalmeer je je geest en lichaam en stel je jezelf beter in staat om met volle aandacht bij het beleven en verteren van de maaltijd te zijn.
3. Wees kieskeurig wat eetkeuzes betreft
Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Vraag je steeds af wat je het allerlekkerste vindt, en besteed daar je budget aan.
4. Varieer je eetkeuzes
Eten met aandacht en nieuwsgierigheid wordt gestimuleerd als je afwijkt van je vaste eetkeuzes. Neem eens ander broodbeleg, doe boodschappen in een andere winkel of probeer een nieuw recept.
5. Laat je oordelen gaan
Als je iets van jezelf niet mag, of vindt dat het heel slecht voor je is, dan beperk je je in de vrijheid om te genieten van het voedsel waar je van houdt.
6. Leg na elke hap je bestek neer
Zo blijft je aandacht bij de hap waar je mee bezig bent. Veel mensen eten veel liever hun bord leeg in plaats van stil te staan bij wat ze nu precies eten. Een pauze tussen happen door helpt om langzamer te eten en tijdig te voelen wanneer je voldaan bent.
7. Gedeeld genot is dubbel genot
In gezelschap kan het lastig zijn om zoveel aandacht aan je eten te besteden. Misschien kun je je tafelgenoten uitnodigen om mee te doen? Breng het gesprek, al is het maar vijf minuten, op wat iedereen precies proeft, wat ieders lievelingsgerecht is en waarom.
8. Eet wanneer je honger hebt
Wanneer je te lang wacht met eten en je je hongergevoel te hoog laat oplopen, dan wordt rustig eten en ervan genieten veel lastiger.
9. Denk aan het ontstaan van je eten
Welke weg heeft het afgelegd voordat het op je bord terecht kwam? Hoe is het gemaakt of gegroeid en wie hebben dat tot stand gebracht (boeren, tuinders, enz.)? Sta een keer stil bij de bijzondere geschiedenis van je voedsel. Dat helpt om met meer respect te eten.
10. Laat je verrassen door de nasmaak
Nadat je iets hebt gegeten; wacht dan een tijdje voordat je aan de volgende gang begint. Kijk of er een nasmaak is en hoelang je die nog kunt proeven. Dat is vaak verrassend lang en lekker. Hoe meer aandacht voor de nasmaak, hoe langer je je eetgenot kunt laten duren!