Waarom fietsen zo gezond is
Dat fietsen gezond is wisten we al langer. Maar waarom is dat zo? Fietsen is uitstekend voor lichaam én geest. Het is goed voor de spieren en longen en helpt tegen lichamelijke ongemakken en gebreken. Omdat fietsen een laagdrempelige manier van bewegen is, is het geschikt voor de meeste mensen. In deze blog staan 10 redenen waarom fietsen zo gezond is en waarom jij dus elke dag een rondje op je fiets zou moeten maken.
Fietsen is goed om vele ziektes te voorkomen
Met fietsen verklein je de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft fietsen een positief effect op je bloed. De samenstelling van je bloed verandert en door de beweging van het fietsen en je verhoogde hartslag gaat het sneller stromen. Dit stelt een arts-onderzoeker van het Leids Universitair Medisch Centrum. Ook worden de bloedvaten flexibeler en sterker en slibben ze minder snel dicht.
Fietsen is goed om te ontspannen en helpt tegen stress
Tijdens het fietsen is het mogelijk om even aan iets anders te denken. Lange ritten ontspannen de geest. Het heeft effect op je hele lichaam en gevoel; je lijf en ademhaling komen tot rust, maar ook je hoofd. Fietsen heeft positieve effecten op het verminderen van stressklachten en tijdens het fietsen maakt je lichaam bepaalde stofjes aan, zoals endorfine en serotonine. Deze stofjes geven een geluksgevoel.
Fietsen zorgt ervoor dat je beter slaapt
Uit onderzoek blijkt dat we beter kunnen slapen als we elke dag een stukje fietsen. Door slechts 30 minuutjes per dag te trappen val je sneller in slaap én slaap je zelfs een uur langer door. Door buiten te zijn en dat je hierdoor meer in het daglicht bent, ben je beter in staat je natuurlijke slaapritme terug te vinden. Daarnaast zorgt zonlicht ervoor dat de aanmaak van het stresshormoon cortisol vermindert. Dit kan weer bijdragen aan een goede nachtrust.
Fietsen helpt tegen overgewicht
Fietsen is een hele goede manier om die extra kilootjes kwijt te raken. Wist je dat je met 10 minuten fietsen je ongeveer 97 calorieën kunt verbranden? Fietsen is een low impact training, die de gewrichten bijna niet belast. Je maakt soepele en gelijkmatige bewegingen. Als je al wat zwaarder bent, is fietsen ook een goede oplossing. Het grootste gedeelde van je gewicht zit op het zadel, dus je knieën en enkels hoeven dit gewicht niet te dragen. Met fietsen verklein je de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Fietsen zorgt voor het 'breineffect'
Als je fietst zet je niet alleen je lichaam in beweging, maar ook je hersenen. Fietsen bevordert de bloedtoevoer naar onze hersenen, waardoor er meer zuurstof in ons brein terechtkomt. Zo worden er meer proteïnen geproduceerd om nieuwe hersencellen te creëren. Daarnaast zorgt fietsen ervoor dat de verschillende delen van ons brein beter met elkaar kunnen communiceren, waardoor onze cognitieve capaciteit vergroot. Dit houdt in dat onze inzichtelijke vaardigheden die te maken hebben met het denken; het verstand, het intellect en het menselijk kenvermogen, verbeteren.
Fietsen zorgt voor een betere spieropbouw
Tijdens het fietsen gebruik je niet alleen je benen en voeten om de trappers rond te kunnen draaien. Je gebruikt ook nog vele bijkomende spieren, onder meer om te sturen, in balans te blijven, om jezelf in positie te houden en om extra kracht te zetten. Met een regelmatige fietstocht werk je dus flink aan je spieropbouw. Als je een half uur tot een uur per dag fietst, is dat al voldoende voor het opbouwen van een goede conditie en sterkere spieren.
Fietsen is een sociale bezigheid
Je kan natuurlijk in je eentje fietsen, maar het is ook erg leuk om samen een fietstocht te maken. Tijdens het fietsen kun je gezellig kletsen, lachen en luisteren. Het begint al met naar school gaan; kinderen fietsen zelden alleen naar school. Als ze samen door weer en wind fietsen, scheppen ze al snel een band. Om je emotioneel goed te ontwikkelen, is het belangrijk om sociale contacten te hebben. Daar kan een fietstochtje met vrienden je dus bij helpen!
Fietsen kan altijd en overal
Fietsen is super laagdrempelig. Omdat het zo makkelijk te gebruiken is, pak je de fiets ook sneller. Je kan fietstochtjes inplannen op momenten dat je toch al ergens naar toe gaat, zo krijg je toch je beweging zonder dat je extra tijd kwijt bent. Ook kan je met de fiets op veel meer plekken komen dan met de auto. Met bijna 35.000 kilometer aan fietspaden in Nederland zijn er voor de meeste mensen nog genoeg plekjes te ontdekken.
De unieke fietsen van de firma van Raam
De tekst van deze blog heb ik in zijn geheel overgenomen van de website van de firma van Raam uit Varsseveld. Zij bestaan al 110 jaar en met hun 230 medewerkers fabriceren zij unieke aangepaste fietsen voor mensen die niet meer op een gewone fiets kunnen fietsen. Hun website www.vanraam.com is echt een bezoekje waard!