Vitamine D en zonlicht
We hebben de zon nodig om vitamine D aan te maken. Mensen worden bang gemaakt en worden aangeraden om zonnecrème met een zo hoog mogelijke beschermingsfactor te kopen. Er bestaat zelfs een factor 50, waardoor je net zo wit van het strand komt als je er heen bent gegaan!
Verstandig zonnen
Mijn vrouw Tineke en ik smeren ons in met een biologische (mineralen) crème van factor 8. Als we, na een tijdje in de zon te hebben gelegen, voelen dat onze huid wat gevoelig wordt, dan trekken we iets aan. Wij zijn nooit verbrand en hebben altijd een mooi lichtbruin huidje.
Pas op met volle zon
In de zomer staat in Nederland tussen twaalf en drie uur ’s middags de zon op z’n hoogst en kun je het beste uit de zon blijven. Vanaf drie uur is het weer goed toeven in de zon. Het is dus verstandiger om dan pas naar het strand te gaan. Gewoonlijk is dat ook een veel aangenamer tijd voor een strandbezoek.
Goede zonnebrandcrème
Wat de prijs van je zonnebrand ook is, wat betreft bescherming doen ze hetzelfde. Het verschil zit vaak in de extra’s eromheen. Denk aan de verpakking, geur of de smeerbaarheid. Toch beschermt een goedkope crème je net zo goed als een duurdere want de beschermingsfactoren betekenen overal ter wereld hetzelfde.
Verschil minerale en chemische filters
Zonnecrème kan ofwel minerale of chemische filters bevatten, die elk op een andere manier werken. Chemische filters dringen de huid binnen en maken een soort chemische verbinding met je huid waardoor ze de zonnestralen absorberen. Dit proces heeft een halfuurtje de tijd nodig. Minerale filters zijn natuurlijke filters die een laagje over de huid leggen en de stralen reflecteren. Deze filters zijn meteen actief, dringen niet in de huid en zijn daarom ideaal voor baby’s, kinderen en mensen met een gevoelige huid.
Vitamine D3
Zodra we niet meer naar het strand kunnen of in de zon kunnen verblijven neem ik elke dag minstens 3000 IE Vitamine D3. Dit is één van de belangrijkste vitamines voor een goed werkend immuunsysteem.