Niet meer zeuren
Zeurende, boze mensen zijn angstig. Ze voelen zich bedreigd en zoeken iets of iemand om hun woede op bot te vieren. Hoewel onze maatschappij veiliger is dan ooit, zijn veel mensen nog nooit zo bang geweest. En hoe banger, hoe bozer. .
Waar komt mijn boosheid vandaan?
Wat doen boosheid en zeuren met een mens? Net als positieve emoties, horen negatieve gevoelens zoals angst, verdriet en boosheid bij het leven. Waar angst is is geen liefde. Praten over wat ons bang of droevig maakt, lukt meestal, terwijl dat met boosheid moeilijker ligt. In onze maatschappij hebben wij simpelweg niet geleerd hoe we met boosheid om moeten gaan.
Te hoog verwachtingspatroon
Een andere verklaring ligt in ons verwachtingspatroon. We willen alsmaar meer: geen klein feestje, maar een groot evenement. Geen eenvoudig uitstapje, maar een onvergetelijke trip naar een exotisch land. Iets om op sociale media mee uit te pakken. Maar die torenhoge verwachtingen stemmen dikwijls niet overeen met de realiteit. Het leven is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn. Al die teleurstellingen vormen een ideale voedingsbodem voor meer boosheid.
Verschil tussen optimistisch en pessimistisch
Onderzoekers van de University of Pittsburgh bestudeerden de gegevens van bijna 100.000 vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar. Volgens de wetenschappers is een optimist iemand die verwacht dat er goede dingen gaan gebeuren in de toekomst. Optimistische vrouwen bleken 30 procent minder kans te hebben om te overlijden aan hart-en vaatziekten vergeleken met pessimisten. Ze denken dat optimistische mensen in het algemeen gezonder leven omdat ze meer geneigd zijn om gezond te eten en te bewegen. Ook hebben optimisten vaak een sterk sociaal leven, wat stress helpt te voorkomen.